De aarding is de onzichtbare veiligheid in je woning die het risico op elektrocutie of brand voorkomt. Het is daarom een essentieel element bij iedere elektrische installatie.
Bij het plaatsen of verbeteren van de aarding in je woning, dien je met bepaalde zaken rekening te houden.
We zetten hieronder alles voor je op een rij.
De aarding zorgt ervoor dat niemand geëlektrocuteerd wordt door één slecht geïsoleerd elektrisch toestel of bij een ander soort stroomverlies zoals een blikseminslag. Om te testen of deze goed werkt is het belangrijk deze goed aan te sluiten en te meten.
Een aarding zorgt ervoor dat de aardlekstroom of lekstroom binnen je elektrische installatie of elektrische toestellen kan afgevoerd worden naar de aard. Anders gezegd: er mag geen verschil zijn tussen het elektrisch toestel of installatie en de grond waar je op staat. Als dat wel zo is, maak je kans om geëlektrocuteerd te worden.
Om de aarding correct te plaatsen, heb je verschillende onderdelen nodig. Zo bestaat de aarding uit een aardlus of aardpinnen, een aardonderbreker en de equipotentiaal verbindingen. Of je met een aardingslus of aardingspinnen werkt, hangt af van het type woning. Voor nieuwbouw wordt steeds gewerkt met een aardingslus. Bij een renovatie is het meestal onmogelijk om nog een aardingslus aan te brengen, waardoor vaak met aardpinnen wordt gewerkt.
1/8
Bijvoorbeeld: het snoer van een vaatwasmachine ;is beschadigd. Wanneer de stroomdraden contact maken met de vaatwasmachine en je raakt de vaatwasmachine aan, is de kans groot dat je geëlektrocuteerd wordt. Als je vaatwasmachine echter aangesloten is op de aarding, wordt deze stroom onmiddellijk afgevoerd. Natuurlijk heb je dan nog steeds een verlies aan verbruik of kan je volledige groep/installatie uitvallen. ( zekeringen springen )
De aardingsdraad kenmerkt zich bovengronds door de geel-groene kleur en komt bovengronds in de buurt van de meterkast.
Ja, een aarding is inderdaad verplicht en ook voor jezelf meer dan aangeraden.
Met een aardbeveiliger of verliesstroomschakelaar wordt de stroom gemeten die het huis binnenkomt via de grond en de stroom die uit de woning terugkeert. Als er een té groot verschil is tussen beiden, valt de stroom in huis volledig uit.
Een goed aangelegde aarding is belangrijk want wanneer de aarding niet correct is aangelegd ( via een aardingslus of aardingspin ) wordt de verliesstroom niet afgevoerd en kan de verliesstroomschakelaar natuurlijk ook niet uitvallen in geval van te veel stroomverlies ( overschrijding van een bepaalde waarde ).
Ben je niet zeker of je aarding correct is aangesloten of nog goed werkt? Vraag zeker een elektricien om de aarding op te meten. Via speciale apparatuur kan men zien of alles correct werkt. Uw elektricien zal bij een eventueel slecht aangelegde aarding ook onmiddellijk een oplossing kunnen aanbieden zoals het plaatsen & aansluiten van een extra aarding of een kleine aanpassing.
Ben je niet zeker of je aarding correct is aangesloten of nog goed werkt? aarding controleren!
Ben je niet zeker of je aarding correct is aangesloten of nog goed werkt?
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.